Det första och absolut viktigaste är att köpa lösdelar av mig! ;-)
Ta reda på allt du behöver för att sminka dig som: Mastixlim, Vattensmink eller icke fettbaserat smink. Hårtork, Pensel, bomulls- pinnar, Flytande latex, en tallrik eller en kakelplatta att lägga smink och latex på. Lägg fram allt du behöver så att du har sakerna nära tillhands.
 
 
 
  Börja sedan och sminka lösdelarna. Detta besparar dig mycket tid då de är lättare att sminka dem innan de sitter fast. Jag vet inget fulare än de som sminkar sig kritvita i ansiktet när de igentligen skall vara "bleka". Ljust hudsmink eller tuuuuunt lager vitt skall det vara! Risken att likna en fågel som flugit in i en säck mjöl är stor med för mycket vitt. Vi vill vara svartalver och inte pelikanclowner!    
         
  Efter du lagt grundfärgen så är det dags att börja skugga alla fördjupningar. Det behövs inte mycket smink alls och om du tar för mycket blir det kladdigt! Börja med att pensla linjer i mitten av fördjupningarna och sudda sedan ut kanterna så det ser naturligt ut    
         
  Hur detaljerat du vill sminka är upp till dig och den tid du har på dig. Jag gillar att arbeta med nyanser och lite blodådror är ju alltid snyggt när man är blek. Se bara till att de inte är för kraftiga. Ta hellre för lite smink i början och bättra på sedan. lättare att sminka på mer än behöva ta bort!    
         
  Sudda ut blodådrorna med en bomullspinne eller täck en aning med ljust smink. Det vi vill uppnå är en illusion av en sådan tunn och pigmentfri hud att blodådrorna syns igenom. Detta ger ett mer realistiskt och tredimesionellt utseende.    
         
  Gör blodådror i rött och blått. För lite extra överkurs så kan du även göra små genomskinliga "fläckar" i ljusbrunt, blågrönt och lila. Dessa fläckar ska vara väldigt diskreta och knappt synas. Helheten blir dock en mer levande hud. Rembrandt använde denna teknik i sina tavlor. Han började med att måla muskler och blodådror och sedan måla över med hudfärg vilket gjorde hans tavlor extra realistiska. Principen här är densamma.    
         
 

 

Ta sedan mastixlimmet och limma på de ställen på delarna som kommer ligga mot din hud. Var noga med att du täcker kanterna ända ut.

   
         
 


Sätt fast delarna i ansiktet. Se till att kanterna fäster ordentligt. Det är viktigt att du gör ett grundligt jobb här så allt håller. Har du problem med att få kanterna att fästa så pensla på lite mer mastixlim över och under kanterna som inte vill fästa. pressa med fingrarna tills det sitter ordentligt.


   
         
 

Ta sedan latex och täck övergången mellan lösdelen och huden. Där du märker att det inte blir jämt får du ta fler lager latex. För att snabba på torkningen kan du använda en hårtork. Har du någon kant som du tycker är omöjlig att få jämn har du limmat för dåligt. Du kan prova att ta lite bomullsfibrer och försiktigt fästa med latex över det jobbiga partiet och trycka med fingret tills det stelnat.

   
         
  Nu är det dags att sminka! Börja med att täcka ansiktet med samma nyans som lösdelarna är i. Ta sedan en pensel och måla delarnas upphöjningar med en ljusare nyans. Följ linjerna och fortsätt med dem utanför lösdelarna. Det vi vill nu är att få latexdelarna att se ut som de är en del av ansiktet. Sminka kindkotor, näsrygg, pannben och alla andra naturlig upphöjningar i ditt ansikte med en ljusare nyans än grundsminket. Dettar gör att dina upphöjningar ser ut att sticka ut ännu mer. Glöm inte sudda ut kanterna med fingret eller en bomullspinne.    
         
  Ta en mörkare nyans och följ alla fördjupningar nu. Mörkare nyans gör att dina gropar och veck i ansiktet ser djupare ut. Där du inte har gropar eller veck kan du skapa det med denna teknik, glöm inte jämna kanterna. Sminka runt ögon och näsvingar. Rynka ihop ditt ansikte och fyll i vecken. Skugga under kindkotor, vid tinningarna och under käkbenet. En bra nyans är en brunblå blandning. Undvik frestelsen att ta helsvart. Då är det bättre med mörkgrå.    
         
  Testa att ändra dina naturliga fördjupningar med skuggor och ljusa partier. Ett bra tips är att förhöja med ljus färg precis bredvid en skugga vilket förstärker kontrasten. Försök sminka ett ansiktsuttryck som passar din karaktär, tex. elak. Ett tips är att kolla in seriefigurer där ansiktsuttrycken är ritade med några enkla streck. Du kan också hämta inspiration från fotografier eller andra bilder och försöka rita av bilden anpassat till ditt ansiktes konturer.    
         
  Dags för finliret! Små blodådror i rött och blått och halvt osynliga fläckar i ljusbrunt, grönt, rött och blått med precis samma teknik som när du sminkade lösdelarna. Lite blåa skuggor runt ögonen och under kindkotorna. Läpparna kan du andvända en brunblå nyans på. Testa med lite mörkrött precis under ögonfransarna för ett sjukt intryck. Som alltid så ta det lugnt med sminkmängden så det inte kladdar. När du är klar så pudra med transparent puder och borsta försiktigt bort överflödet.    
         
  Sådär! Då var allting klart! Dags att bege sig ut och skratta åt de andra svartalverna som liknar pelikanclowner! Glöm inte att ju mer du sitter och experimenterar när du sminkar dig desto säkrare blir du när det gäller. Du kan provat att sminka dig utan lösdelarna bara för träningens skull. Det viktigaste av allt är att aldrig ta på för mycket smink från början utan bygga på stegvis. Innan du drar ett streck i ditt ansikte med penseln så prova lite på din hand. En tallrik eller en kakelplatta är utmärkt att ha som pallett att blanda smink på för att få fram unika nyanser. H  
 
 
  Hemligheten är nyanserna, för att få ett levande ansikte. Glöm inte att ha god tid på dig. Man överskattar hela tiden sin förmåga att sminka snabbt så en bra tumregel är att fördubbla den tid som man tror det kommer att ta! Så, träna och testa att sminka dig innan du beger dig ut bland de andra mjölprydda fåglarna i skogen som inte läst denna lilla sminkskola! Glöm inte att beställa lösdelar i god tid.